ההרגל הזה בסידור וארגון יעשה לך טוב
הרגלים לסדר וארגון במטבח
במטבח יש המון אפשרויות ובכל בית המטבח שונה.
המטבחים בבתים הישנים, לרוב יותר צפופים ובחדשים יותר רחבי ידיים.
חלקם מלאי פונקציות שימושיות ופטנטים חדשניים כאלו ואחרים, מדפים נשלפים, סלסלות מסתובבות, נפתחים בלחיצה ונסגרים במחיאת כף.
למרות כל זאת, לרוב אני נתקלת במטבחים הבואו- נאמר, סטנדרטיים, בעלי מגירות, ארונות ותאים נמוכים וגבוהים.
כמעט תמיד אין מספיק מקום במטבח. אנחנו הישראלים, היהודים, קיבלנו מסורת מאבות אבותינו, ואבוי לעקרת הבית שבביתה לא ימצאו לפחות שני סטים לאירוח, סט חגיגי וגדול במיוחד לפסח, צלחת פסח בצורת מגש עגול וגדול עם שעקרוריות וכוס לאליהו הנביא… ועכשיו את כל זה נכפיל בשתיים, כי הרי לפחות פעם בחיים קיבלנו את אחד מאלה במתנה וגם ראינו כזה בחנות בהוזלה…
ובכלל שלל הפטנטים ואביזרי העזרה למטבח, בשנים האחרונות, כל כך צבעוניים ומפתים.
אם אתם הולכים לבנות מטבח חדש, הייתי ממליצה להשקיע במגירות ובמדפים נשלפים (יותר זול ממגירות) ופחות בארונות מדף. המגירות מאוד שימושיות ונוחות לכל דבר!!!
ובכל זאת, ישנם כמה כללים שיכולים להועיל בסידור וארגון המטבח.
- דבר ראשון יש למפות את כל מקומות האחסון, הרשמיים והבלתי רשמיים שיש.
- לאחר מכן לחלק את האזורים לפי קבוצות ולהתחיל למיין על פי קבוצות אלה:
- נגיש מאוד (ארונות ומגירות נמוכים, קרובים לכיור ולמרכז העבודה)
- די נגיש (גבוה, אבל לא מאוד. אפשר להסתדר בלי סולם)
- לא נגיש (מצריך סולם על מנת להגיע, או להבדיל – תא מאוד נמוך ולא נח; חלק אחורי בתא של ארון)
- במקומות הנגישים ביותר נאחסן את הכלים והפריטים השימושיים ביותר.
- וכך הלאה לפי יעדי השימוש.
- למעלה למעלה במקומות הכי פחות נגישים, אם כבר מאחסנים משהו – רצוי שהוא יהיה תחום בתוך תיבה (קופסא או סלסלה), אשר על גביה תווית המתארת את תוכנה. המקפידים גם יוסיפו רשימה ובה תוכנו של כל ארון ומגירה. העניין הוא בתחזוקת הרשימה, שכן אם לא נמחק/נוסיף שינויים, לא נוכל לדעת באמת מה יש שם…
איך לסדר
הכלל מאוד דומה בכל הבית. סידור לפי שימוש, גודל וצורה. הנה מספר דוגמאות לגביי המטבח:
סירים – אחד בתוך השני מהגדול לקטן.
מכסים – בנפרד (או במתקן למכסים למי שיש מספיק מקום).
כנ”ל לגביי הקערות השונות.
סכו”ם לבישול – לפי סוגים וגדלים. אפשר במגירה הראשונה (סמוך לסכו”ם). במידה ויש מספר פריטים מכל סוג, נניח לאירוח, לחגים וכו’, עדיף להפריד. למשל את הפריטים שמשמשים ליום יום במגירה קרובה ואילו את המיוחדים במקום פחות נגיש.
צלחות – בערימות לפי סוגים וגדלים. במידה ואין הרבה מכל סוג, אפשר לערב עם קעריות וצלוחיות.
כוסות – רצוי במגירה, לסדר לאורך ולגובה לפי סוגים. גם כאן – מה שיותר שימושי, בצד החיצוני ומה שפחות, יותר לעומק.
סכו”ם – מגש סכו”ם הינו דבר מועיל ונוח לשימוש. אפשרות נוספת היא סלסלה. זה לא הפרט החשוב. מה שיאפשר נגישות ונוחות בשימוש זה הכיוון של הנחת הסכו”ם. תנסו ותראו. תסדרו כך שכל הסכו”ם מונח לאותו הכיוון (ידיות למטה וחודים למעלה) אפילו סלסלה מעורבת, תרגיש מסודרת ונוחה.
מזון יבש וקופסאות שימורים – לסדר לפי הגודל של האריזה והצורה. להפריד את הסוגים. לא חייבים להפריד בסלסלה או בהפרדה פיזית, אלא אפשר פשוט להניח בכל צד של המדף, מוצרים לפי סוגים. לא לשכוח שיטת FIFO: פירסט אין, פירסט אאוט. מה שנקנה אחרון ובעל תאריך תפוגה רחוק יותר, נכנס מאחורי הישן.
בקבוקים – באופן טבעי, בקבוקים תופסים יותר מקום כי א. הם עגולים וב. הם גבוהים בגבהים שונים. כמובן שהאידיאל הוא מגירת בקבוקים נשלפת עם הפרדות וכו’ וכו’, אולם בהעדר כזאת, אפשר להשתמש בסלסלה לצורך העמדת הבקבוקים וגם כאן, סדרו אותם לפי תדירות השימוש ולפי צורת וגודל הבקבוק.
קופסאות אחסון למזון – לפי סוג השימוש, לשמור כלים בערימה ומכסים בסלסלה (בעמידה כמו ספרים על מדף). אין צורך לשמור מאה מכסים על כל עשרה כלים. הלך הכלי? ילך גם המכסה. אל דאגה- יבוא אחר בקרוב! אין צורך לשמור אריזות גבינה ומוצרים אחרים. מלאכת ההתעסקות והניקיון שלהם לא שווה את זה. עדיף כלים מאותו סוג, בגדלים וצורות זהים. כך, כל מכסה יתאים לכל הכלים. אבל, כיוון שכבודם של כלי האחסון במקומו מונח, הקציבו גם להם מגירה או מקום בארון. האמינו לי הנוחות משתלמת!!!
כלל יסוד נוסף הוא לשים את כל הדברים מאותו הסוג, או שמיועדים לאותו השימוש באותו המקום.
כשאתם עושים סדר רציני – זה הזמן להוציא פריטים שלא בשימוש, כלים סדוקים ושבורים, כפות חלודות ובקבוקי שמן ריקים. אין צורך לשמור אותם. עדיף להשאיר מקום פנוי במקומם במטבח. אני בטוחה שעד מהרה הוא ייתפס…
לאחר הסדר הרציני, כל כך תיהנו מהמקום שהתפנה ומהנוחות בשימוש, וכך תסגלו לעצמכם הרגל להוציא כל פעם משהו שלא משתמשים בו. זוהי הרגשה מצוינת של ניקיון ואוורור וזה נכון לכל תחום בבית ובמשרד.
עוד מילה אחת: ניקיון.
במטבח, באופן טבעי, חשוב לנו הניקיון. כמה יותר מסודר ומאורגן – ככה יותר קל לנקות ולשמור על הניקיון. מתחת בקבוקים, כדאי לפרוס בד או נייר סופג. קפה, סוכר, תבלינים וכו’, מיותר לציין, בכלי אחסון (כלי הדפנות המרובעות יחסכו מקום), מזון לחוד מכלים.
אם כן, נסכם ונאמר – מטבח מסודר זה פשוט נהדר!
ונוסיף ונזכיר ונזכור ולא נשכח- שסדר בבית מתחיל במטבח!!!