דוגמאות לסדר וארגון במטבח (ומילה אחת על ניקיון)
איך לסדר את המטבח
סידור לפי שימוש, גודל וצורה, זהו כלל מאוד דומה בכל הבית.
מספר דוגמאות לסדר וארגון במטבח:
- סירים– אחד בתוך השני מהגדול לקטן.
- מכסים– בנפרד (או במתקן למכסים למי שיש מספיק מקום).
- קערות– כנ”ל (כמו בסירים) לגביי הקערות השונות.
- סכו”ם לבישול (כלי שש”ת)– לפי סוגים וגדלים. לרוב ימוקמו במגירה הראשונה (סמוך לסכו”ם). במידה ויש מספר פריטים מכל סוג, נניח לאירוח, לחגים וכו’, עדיף להפריד. למשל את הפריטים שמשמשים ליום יום במגירה קרובה ואילו את המיוחדים במקום פחות נגיש. יש אנשים שאוהבים לסדר את כלי השש”ת במתקן ייעודי על השיש במטבח.
- סכו”ם– מגש סכו”ם הינו דבר מועיל ונוח לשימוש. אפשרות נוספת היא סלסלה. זה לא הפרט החשוב. מה שיאפשר נגישות ונוחות בשימוש זה הכיוון של הנחת הסכו”ם. תנסו ותראו. תסדרו כך שכל הסכו”ם מונח לאותו הכיוון (ידיות למטה וחודים למעלה) אפילו סלסלה מעורבת, תרגיש מסודרת ונוחה.
- צלחות– בערימות לפי סוגים וגדלים. במידה ואין הרבה מכל סוג, אפשר לערב עם קעריות וצלוחיות.
- כוסות– רצוי במגירה, לסדר לאורך ולגובה לפי סוגים. גם כאן – מה שיותר שימושי, בצד החיצוני ומה שפחות- מסדרים יותר לעומק התא/מגירה.
- מזון יבש וקופסאות שימורים– לסדר לפי הגודל של האריזה והצורה. להפריד את הסוגים. לא חייבים להפריד בסלסלה או בהפרדה פיזית, אלא אפשר פשוט להניח בכל צד של המדף, מוצרים לפי סוגים. לא לשכוח שיטת FIFO: פירסט אין, פירסט אאוט. מה שנקנה אחרון ובעל תאריך תפוגה רחוק יותר, נכנס מאחורי הישן.
- בקבוקים– באופן טבעי, בקבוקים תופסים יותר מקום כי א. הם עגולים וב. הם גבוהים בגבהים שונים. כמובן שהאידיאל הוא מגירת בקבוקים, נשלפת עם הפרדות וכו’ וכו’, אולם בהעדר כזאת, אפשר להשתמש בסלסלה לצורך העמדת הבקבוקים וגם כאן, סדרו אותם לפי תדירות השימוש ולפי צורת וגודל הבקבוק.
- קופסאות אחסון למזון– לפי סוג השימוש, לשמור כלים בערימה ומכסים בסלסלה (בעמידה כמו ספרים על מדף). אין צורך לשמור מאה מכסים על כל עשרה כלים. הלך הכלי? ילך גם המכסה. אל דאגה- יבוא אחר בקרוב! אין צורך לשמור אריזות גבינה ומוצרים אחרים. מלאכת ההתעסקות והניקיון שלהם לא שווה את זה. עדיף כלים מאותו סוג, בגדלים וצורות זהים. כך, כל מכסה יתאים לכל הכלים. אבל, כיוון שכבודם של כלי האחסון במקומו מונח, הקציבו גם להם מגירה או מקום בארון. האמינו לי הנוחות משתלמת!!!
- כלל יסוד הוא לשים את כל הדברים מאותו הסוג, או שמיועדים לאותו השימוש באותו המקום.
כשאתם עושים סדר רציני– זה הזמן להוציא פריטים שלא בשימוש, כלים סדוקים ושבורים, כפות חלודות ובקבוקי שמן ריקים. אין צורך לשמור אותם. עדיף להשאיר מקום פנוי במטבח. אני בטוחה שעד מהרה הוא ייתפס…
לאחר הסדר הרציני, כל כך תיהנו מהמקום שהתפנה ומהנוחות בשימוש, וכך תסגלו לעצמכם הרגל להוציא כל פעם משהו שלא משתמשים בו. זוהי הרגשה מצוינת של ניקיון ואוורור וזה נכון לכל תחום בבית ובמשרד.
עוד מילה אחת: ניקיון.
במטבח, באופן טבעי, חשוב לנו הניקיון. כמה יותר מסודר ומאורגן – ככה יותר קל לנקות ולשמור על הניקיון. מתחת בקבוקים, כדאי לפרוס בד או נייר סופג. קפה, סוכר, תבלינים וכו’, מיותר לציין, בכלי אחסון (כלי הדפנות המרובעות יחסכו מקום), מזון לחוד מכלים.
אם כן, נסכם ונאמר – מטבח מסודר זה פשוט נהדר!
ונוסיף ונזכיר ונזכור ולא נשכח- שסדר בבית מתחיל במטבח!!!